En investering för vår framtid

2021-05-27

Sjuksköterskan Solveig Landén är en av 581 personer som hittills bidragit till Vi håller oss på jordens insamling och hon engagerar sig även aktivt i vår kampanj. “Jag hoppas kunna bidra till att vi snart når en social tipping point – när tillräckligt många väljer bort flyget kommer det även att påverka våra makthavare till att fatta de beslut som krävs.”

För att kunna fortsätta vårt arbete för minskat flygresande har vi startat en insamling med målet att få in minst 500 000 kr. Hittills har 581 personer tillsammans bidragit med hela 161 928 kronor. En av dem är den naturälskande sjuksköterskan Solveig Landén från Styrsö utanför Göteborg.

Tack så mycket för att du bidragit till vårt arbete Solveig, varför har du valt att göra det?

“Jag tycker att ni driver en jättebra kampanj, den är en sådan bra ingång till att prata klimat med människor. Jag bidrar gärna ekonomiskt till ert arbete för klimatet. Det är en mycket bra investering för vår framtid.”

Du har själv slutat att flyga, vad fick dig att fatta det beslutet? 

“Det var under en föreläsning med dig [Maja Rosén] för några år sedan som jag fick insikt om klimatkrisen. Jag hade inte förstått vilka konsekvenser vi riskerar tidigare, jag hade faktiskt inte ens insett att vi har en klimatkris. Du berättade vad olika forskare svarat på frågan om vad vi riskerar rent konkret. Det var svar man inte ville höra egentligen, men de gick rätt in i hjärtat. Att stora delar av jorden kommer att bli obeboeliga. Att massor av människor kommer att tvingas fly, vilket kommer att leda till krig och konflikter. Att vår egen matförsörjning hotas. Det är ju ett fruktansvärt scenario och jag fick omedelbart känslan av att ‘nu måste vi göra vad vi kan, jag vill också hjälpa till’.”  

Hur har den här insikten påverkat dig?

“Jag tänker på det väldigt mycket, varje dag i olika situationer. Till exempel kan jag tänka att ‘vilken fin vår vi har – men hur ska vårarna vara i framtiden?’. Och det är jätteroligt när jag får bilder och filmer på mina barnbarn, men samtidigt kommer det ofta ett litet sting, ‘hur ska det bli för dem i framtiden’? Det är en fråga som finns med hela tiden. Så det är en jobbig insikt, men det är ju väldigt bra att ha fått den, och kunna känna att jag också försöker att bidra, att göra någonting själv och väcka andra.”

Vad har du gjort för förändringar i ditt liv sedan dess?

“Jag tänker mig för i alla val. Det är mycket man kan avstå ifrån och det känns bra. Jag har tidigare pendlat med bil jobbet men skaffade mig en elcykel istället för två år sedan. Eftersom jag inte jobbat heltid sedan vi fick barn har jag alltid handlat mycket second hand, men nu tänker vi oss för i varje situation: ‘behöver vi det här? Nej, det kan vi nog låna’. När det gäller kosten har jag mer och mer gått över till helvegetariskt. Det känns väldigt bra. Det är både för klimatets och framförallt för djurens skull.” 

Du engagerar dig även aktivt i Vi håller oss på jorden och varit ute och kampanjat både hemma på Styrsö, i Göteborg och i Stockholm. Hur har det varit?

“Övervägande positivt. Väldigt få gånger har jag mött negativa reaktioner. Särskilt här ute på Styrsö där jag har lite personkännedom har det känts väldigt lätt och roligt att börja prata om det här. Det har varit en ingång till samtal med människor som jag inte pratar med i vanliga fall. Och det var så härligt att vara med och kampanja i Stockholm och träffa likasinnade.” 

Vad brukar du stöta på för reaktioner när du pratar om flyget och vad har du lärt dig?

“Okunskapen är väldigt stor. Det är också många som tycker att det här inte ska ligga på individnivå. Och argumentet om att Kina är värre kommer alltid. Men jag har lärt mig mycket att man kommer långt på att vara vänlig men bestämd, och inte dömande. Jag utgår ifrån att de flesta skulle kämpa för klimatet om de bara förstod vilken allvarlig kris vi befinner oss i och vilken betydelse det egna agerandet har.” 

Hur brukar du göra när flygresor kommer på tal bland vänner och bekanta?

“Jag brukar inleda med att säga att jag har lovat mig själv att prata om det här. Att jag inte vill förstöra stämningen, men att när flygresor kommer på tal ska jag berätta om att jag bestämt mig för att inte flyga för klimatets skull. På så sätt pekar jag inte ut någon. Jag berättar vad jag själv gör och sår ett frö. Jag hoppas kunna bidra till att vi snart når en social tipping point – när tillräckligt många väljer bort flyget kommer det även att påverka våra makthavare till att fatta de beslut som krävs.”

Maja Rosén
Vi håller oss på på jorden 

Vill du också bidra till vårt arbete för att fler ska hålla sig på jorden? Vi är helt beroende av gåvor och varje krona gör skillnad!

Facebook: insamling.vihallerosspajorden.se
Swish: 1232260487
Bankgiro: 5112-3099

Läs mer om insamlingen och vårt arbete här.