Kategorier
Nyheter

EU-parlamentariker ansluter sig till Flygfritt 2021

Miljöpartiets EU-parlamentariker Pär Holmgren, Alice Bah Kuhnke och Jakop Dalunde arbetar för minskat flygresande och har alla anmält sig till kampanjen Flygfritt 2021*.

Tack för att ni undviker att flyga. Varför väljer ni att göra det?

“För att kunna lösa klimatkrisen måste vi helt enkelt flyga mindre. Om vi ska nå koldioxidneutralitet innan 2050 behöver vi ställa om vårt sätt att resa nu.”

Hur fungerar det rent praktiskt med tanke på era uppdrag?

“Det fungerar väldigt bra att åka tåg, att resa koldioxidsnålt, istället för att flyga. Det är klart att det kräver en del planering och att resandet kan ta lite längre tid med byten och övernattningar, men restiden på tåg är också enkel att använda som arbetstid.”

Hur ser ni på flygets framtid?

“Vi måste flyga mindre, det finns inget annat alternativ. På vissa kortare sträckor, som till och från Gotland, kan biobränsle användas. Men eftersom utsläppen på längre sträckor sker på så hög höjd kommer dock en stor del av flygets klimatutsläpp vara kvar även när biobränsle används. Det är möjligt att det i framtiden kan finnas andra tekniklösningar än vad som finns idag, och därför är det viktigt att vi fortsätter att titta på andra alternativ.”

Vilken flygpolitik bör drivas?

“Det är för billigt att flyga idag och här kan EU göra skillnad. Vi tycker till exempel att EU ska införa skatt på flygbränsle för alla flygresor inom Europa. Samtidigt verkar vi för att alla flygningar ska ingå i EU:s handel med utsläppsrätter. Vi vill även förbjuda flygresor på korta sträckor där tåget är ett fullgott alternativ. Det beslut som nu tagits i Frankrike gällande förbud av flygresor på sträckor där resan med tåg tar mindre än två och en halv timme är ett steg i rätt riktning. I en svensk kontext bör fyra timmar gälla för en sådan regel.”

Vi vill ha fler flygfria politiker

Vi är mycket tacksamma för att Pär, Alice och Jakop lever som de lär och uppmanar fler politiker att ansluta sig till kampanjen. Vi har tidigare frågat samtliga riksdagsledamöter om de vill anmäla sig, vilket 14 av dem gjort. 

Anmäl dig till Flygfritt 2021 du med!

Anmäl dig till Flygfritt 2021 idag och hjälp oss att sprida kampanjen!

*Kampanjen har tre olika anmälningsalternativ:

  1. Jag lovar att vara helt flygfri 2021
  2. Jag lovar att vara nöjesflygfri 2021
  3. Jag lovar att vara flygfri så länge klimatet kräver det.

Pär och Alice har anmält sig till alternativ 1 och Jakop till alternativ 2. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *