Danmark

2023-01-06

Efter drygt fem år som flygfri var det självklart för mig att ta tåget till mina utbytesstudier nu under höstterminen. Som nybörjare med att resa med tåg i Europa föll valet på Danmark, men efter att ha insett hur enkelt det är att ta sig utanför Sveriges gränser kunde jag mycket väl ha åkt längre.

En rolig aspekt med utbytet är att många frågar varför valet föll på just Danmark och jag får därmed berätta att huvudanledningen är att jag är flygfri, vilket i sin tur ofta fortsätter i en intressant diskussion om flygets påverkan på klimatet. Jag upplever att folk är mer öppna för diskussion idag jämför med för fem år sedan, vilket såklart är positivt.

Ytterligare en anledning till att göra utbytet hållbart är att Erasmusprogrammet nu gjort det möjligt att ansöka om ett extra stipendium på 200 euro för oss som reser hållbart till vårt utbytesland. Möjligheter likt denna tror jag definitivt kan få människor att tänka en extra vända på sitt val av transportmedel.

Europa är så mycket närmre än vi tror och det borde vara en självklarhet för alla att resa på ett hållbart sätt. För din, min och alla andras skull.

Frida Rotsenius
Student
@fridarotsenius