Hemester

2023-01-06

När efterfrågan på Svenska pass var som störst efter pandemin läste jag en artikel om en person som reste 90 mil (enkel väg) för att göra ett inför sin flygsemester.

Det är lika långt som vi färdades totalt under hela vår hemester 2021. Vi besökte fyra platser i #mittvästerbotten, med mellanlandning hos svärföräldrarna i Övik. Tänkte här berätta kort om stoppen & vad vi hittade på vid var & ett, längre versioner finns sparade i en guide hos mig.

Vår hemester började en julidag i Storuman, där vi vandrade upp till fantastiska vyer på #kyrkberget & #laisok. På café utsikten njöt vi av otroligt fika – sedan dess fyller jag alltid mina tårtor med blåbär & hjortron jag plockat själv. Oslagbar kombo!

I Vilhelmina besökte vi den regnbågsfärgade kyrkbyn, besökte en av Sveriges troligen vackraste loppis-hus, sov i kåta på campingen, köpte samiskt hantverk & fikade gott på det legendariska Stenmans bageri. Har tidigare också snorklat i intilliggande Saxnäs – dit åkte vi inte denna gång men jag kan varmt rekommendera ett besök om du är i krokarna.

Vidare till Dorotea kommun & vackra Borgafjäll. Att göra? Bada i vattenfall, hyra SUP & paddla i midnattsljuset, äta gott & lokalt från morgon till kväll med Borgahällan utanför fönstret. Obeskrivligt fina miljöer, lugnt för den som vill men också brett utbud av aktiviteter – både på land & på vattnet.

Hemvägen gick längs kusten med gratisfärja ut till Sveriges soligaste ö; Holmön. En sann idyll där vi tog oss runt med cykel & sov intill Berguddens fyr. Vårt tredje besök på fyra år – det kanske säger sitt? Glöm inte kikare om du vill spana säl 🦭

Tyvärr är kollektivtrafiken inte den bästa i mitt underbara län, men huvudsaken är väl att vi håller oss på jorden? Även om mitt hemlän är så fantastiskt att det faktiskt känns som du hamnar bland molnen ibland. Välkommen hit, du som inte bor här. Grattis till oss andra 🤍

@vasterdrottningen