Rom

2023-01-06

Jag har en sponsorryttare som skulle rida VM i fälttävlan i Pratoni del Vivaro utanför Rom. Just kring de datumen hade jag inte möjlighet att vara borta mer än absolut nödvändigt men jag ville ändå inte flyga.

Jag åkte från Köpenhamn en torsdag halv fyra och var framme i Rom kvart över fyra dagen efter.

Köpenhamn 15.26 – Hamburg 20.02

Hamburg 20.50 – Basel 7.20 (nattåg i 6-bäddars sovkupé)

Basel 7.33 – Zurich 8.26

Zurich 9.33 – Milano 12.50

Milano 12.58 – Rom 16.15

Bytet i Milano (8 minuter) var lite nervöst men nervägen gick som en dans! 

Väl på plats hade jag två hela dagar på tävlingsplatsen och lämnades av i Rom kring 19.00 på söndagskvällen. Eftersom jag var i god tid strosade jag omkring i kvarteren kring Roma Termini till klockan närmade sig avgång. Tyvärr var nattåget från Rom av oklar anledning ca 100 minuter sent och förseningen tilltog under förmiddagen genom Tyskland p.g.a.  folk på spåret. När man blir sen så pratar man med konduktören på tåget, får ett intyg och sedan är det bara att åka vidare med nästa tillgängliga tåg – alla är väldigt förstående!

Väl framme i Munchen vid 14-tiden hoppade jag på nästa tåg mot Hamburg och var framme där kring 20. Jag åkte vidare till Hamburg Altona som nästa tåg mot Köpenhamn gick från. Väl där ser jag att tåget är SJs nattåg – inte riktigt praktiskt när man tänker slinka med utan platsbiljett! På perrongen stod flera andra i samma sits som jag, bland annat en arkitekt från Lund som jag bytte några ord med. Hon visade sig sedan känna den blonda kvinna som abonnerat halva tåget till sin arbetsplats studieresa, hon hade flera platser över och vips hade jag en sängplats där jag sov som en prinsessa hela vägen till Kastrup!

Hemresan var förvisso stökig men allt löste sig till det bästa, jag kom hem ca åtta timmar senare än beräknat, ganska oduschad men utmärkt utsövd och med ett litet äventyr i bagaget!

Lärdomar:

Snabbtåg i Italien är nice, lite business class med kaffe och choklad.

DB-appen är toppen men DB är mindre punktliga än SJ.

Man kan ställa klockan efter tågen i Schweiz och Österrike.

Allt löser sig och resan är halva nöjet!

Helena Gunnarsson
leg.vet/DVM