Slovenien

2023-01-05

Den här resan tror vi kan passa väldigt många! Lagom äventyrliga personer i alla åldrar såväl som mer äventyrligare sportiga sorter, liksom sällskap med barn som gillar aktiv semester. Ger dessutom en enkel start på tågresandet, om man är ovan vid det.

Ljubljana. Gemytlig stad med Plecnic, Art Noveau, barock, romersk ringmur (perfekt att låghöjdsklättra på tydligen), en av världens största stadsparker där vi cyklade, bilfri innerstad, mycket restauranger och barer.

Plecnik, undrar ni. En arkitekt som har lagt sin själ i att bygga upp staden efter en jordbävning 1895,. Det är sympatiskt att Sloveniens främsta hjältar är en arkitekt och en poet (Preseren) istället för de brukliga krigsherrarna. Som bonus är det en smålänning som satt avtryck på stan (bla operan på bild), Gustav Tönnies och söner- de var stora byggherrar här under 1800 och början 1900.

Det går utomordentligt bra att ta tåget till Slovenien. Res tex så här:

Stena färja Göteborg- Kiel (avgår ca 19) inkl sovhytt (alternativt nattåget Snälltåget från Malmö, eller gå med i Facebookgruppen Tågsemester för att se alla andra alternativ att ta sig från Sverige söderut). Boka gärna bord i restaurangen och njut av utfarten från Göteborg! Når Kiel vid 8 tiden nästa dag. Gå ca 500 m (funkar med rullväska) till tåget. Åk till Nürnberg (7,5 h, inte särskilt rolig stad) för en övernattning (eller fortsätt till Salzburg och bo en natt där, upplev fina Salzburg och ta dag- eller nattåg vidare).

Fortsätt till Ljubljana (byte i München) (6,5 h).

Njut Ljubljana ett par dagar. Sen fortsätt upptäcka Slovenien: medelhavsstaden Pira, vackra Bledsjön, Julianska alperna, varma källor, vandring, klättring, paddling, cykla, vingårdar, kultur, riktigt stora grottor, hästar i Lipicia osv. Och allt på en yta lite större än Värmland! Eller upptäck regionen närmast Ljubljana, tex vandring som finns mer under denna länk.

Kollektiva färdmedel, eller hyr en bil – även elbil borde gå bra då vi såg gott om elbilar i Ljubljana. Vägarna vi såg har svensk standard, och tempot är inte högre.

Korsa eventuellt gränsen till Kroatien för att bada, tex på Pula halvön eller närmsta ön Krk.

Tåget hem Ljubljana- München ( mycket vackert!) passerar många österrikiska orter lämpliga för vandring, tex Badgastein där vi vet att det finns leder för alla nivåer och det krävs bara gympaskor för att gå en tur i de sagolika bergen – ren lyx!

När? Vi var i Ljubljana i oktober. Svalt morgon och kväll men skönt på dagen! Man skall kanske undvika mitten juli-mitten augusti då hela södra Europa har semester.

Behövs nåt särskilt? Inte vad vi märkte, Slovenien har ungefär samma standard som Sverige. Euro och de flesta tar kort. Om du reser med barn, ta med kortlek osv – en fin del med tågresandet är att man kan umgås.

Tågtips: vi gillar nattåg ( tex NightJet) men bara med egen sovvagn. Det är trångt i vagnarna, och det förekommer (sällan) stölder i de delade sovvagnarna. Det kan vara minst lika trevligt (och billigare) att bo över i en stad längs vägen.

Interrailkort kan vara det rätta, det finns en rad alternativ på kort. Eller köp biljetter tex på DeutcheBahn.com. Resan planeras bäst via appen Railplanner.

Lycka till med resandet och berätta gärna för oss om ni kommer dit för vi har tänkt återkomma till Slovenien!

Ulrika och Göran
Läs fler av Ulrika och Görans reseberättelser, och mycket annat på bloggen Nyfiken Guld: https://nyfikenguld.home.blog/
@nyfikenguld