Greta

2021-10-01

Tur och retur mellan Stockholm och Lissabon för en tävling i brasiliansk jiu jitsu. Tre och ett halvt år sedan var sista gången jag flög. Sedan den ovanligt varma sommaren 2018, har det varit självklart för mig att delta i Flygfritt-uppropen.

Ett kliv i rätt riktning leder ofta till flera! Efter att jag tagit beslutet att sluta nöjesflyga fick jag också syn på fler sätt att minska mina egna CO2-utsläpp genom bl.a. konsumtionen. Visste ni till exempel att importerad sparris, ömtåliga färska bär & sockerärter fraktas till Sverige via flyg? Och vi behöver faktiskt inte äta hallon mitt i vintern!

Nu för tiden tar jag och min man allt fler steg mot vad vi vill påstå är en hållbar livsstil. Vi har flyttat till en gård där vi jobbar mot att bli självförsörjande. Vi lönearbetar mindre, konsumerar mindre och reser mindre. Vi arbetar mer fysiskt, komposterar mer och spenderar mer tid tillsammans som familj. Vi strävar efter en värld där människor tar hand om jordens ekosystem istället för att utarma dem.

När mina barnbarn frågar vad JAG gjorde för att säkra en beboelig jord, vill jag kunna se dem i ögonen och berätta. Både om det jag avstod men även det jag erhöll på grund av mina val under den nödvändiga omställningen. Jag vill inte behöva skämmas över att ha stämt in i den passiva kör som sa att ”det är politikernas ansvar”!

Anledningen till att jag vill dela min familjs berättelse är för att jag förut har känt vanmakt. Men nu vill jag bidra till bekämpandet av den maktlöshet som gör att majoriteten bara lever på som vanligt. Medan den senaste IPCC-rapporten poängterar att klimatförändringarna måste behandlas som ett direkt hot mot mänskligt liv på jorden, fortsätter samtalen vid fikaborden om solsemestrar, renoveringar och fina styckdetaljer på grillen. Kom igen, det är jag, och du, och du, och DU som ändrar normerna. Nu ser vi till att medlöparna tar rygg på rätt gäng! Om min berättelse får åtminstone någon att ta ’det första steget’ som jag gjorde 2018, skulle jag bli glad och stolt. Varför inte låta #flygfritt2022 vara DITT första steg!

Greta med familj
Dalarna
@gretas_gard

Är du också flygfri 2022?

Anmäl dig till kampanjen här. Om du har Facebook, markera även att du “kommer” på evenemanget Flygfritt 2022 och bjud in dina vänner. Glöm inte att prata med alla du känner om att du är med och dela vidare kampanjen på sociala medier. 

Tillsammans minskar vi utsläppen, förändrar normerna och lägger grunden för en kraftfull klimatpolitik!

Vill du också dela din berättelse?

Dela gärna din berättelse med oss och inspirera fler till att gå med i kampanjen. Riktlinjer och fler exempel finns här. Mejla text och bild till berattelser@vihallerosspajorden.se.