Maria Nelenius

2021-10-01

Jag har en personlig transportpolicy, har du?

Jag har alltid brytt mig om miljön och när jag skulle välja utbildning valde jag att utbilda mig till miljöingenjör. Men trots miljöengagemang och miljökunskap trodde jag förut att klimatförändringarna låg långt bort i tiden och det finns gott om tid kvar att ställa om. Det gjorde också att jag inte reflekterade över mina flygresor. Nu vet jag bättre, flyget står för stora utsläpp och det är bråttom att minska utsläppen, varje ton räknas!

Jag flög tidigare ungefär vartannat år, för det var så normen var. Flyga på semester och sedan berätta för vänner och bekanta om den (förhoppningsvis) härliga resan. Egentligen gillade jag inte att resa, jag var flygrädd och tyckte det var fruktansvärt obehagligt att flyga men jag intalade mig att det var värt det för att kunna få uppleva semestermålet.

Sedan 2017 är jag flygfri, beslutet var enkelt att fatta. Jag fick mitt första barn, sommaren 2018 var en obehaglig försmak på framtidens klimat, och jag kände att jag fick nog av de klimatskadliga normer vi har i samhället där vi förväntas resa och konsumera sönder vår gemensamma planet.

Min personliga transportpolicy ser ut såhär:

  1. I första hand gå eller cykla.
  2. I andra hand ta tåg eller buss.
  3. I tredje hand ta bilen.
  4. Flyg är inget alternativ.

Hur ser din ut?

Med vänliga hälsningar,
Maria Nelénius
Småbarnsförälder och författare till boken ”Den hållbara familjen: En föräldraguide för blivande planetskötare”

Är du också flygfri 2022?

Anmäl dig till kampanjen här. Om du har Facebook, markera även att du “kommer” på evenemanget Flygfritt 2022 och bjud in dina vänner. Glöm inte att prata med alla du känner om att du är med och dela vidare kampanjen på sociala medier. 

Tillsammans minskar vi utsläppen, förändrar normerna och lägger grunden för en kraftfull klimatpolitik!

Vill du också dela din berättelse?

Dela gärna din berättelse med oss och inspirera fler till att gå med i kampanjen. Riktlinjer och fler exempel finns här. Mejla text och bild till berattelser@vihallerosspajorden.se.