Max Landehag Eklund

2021-11-04

Jag ska ta mig till klimattoppmötet COP 26 utan att flyga!

Jag står just nu på Malmös centralstation, det vimlar av folk som ska till jobbet, till skolan eller hem till sina nära och kära. Själv så har min resa bara börjat, och jag har 24 timmars tåg- och båtresor att se fram emot. Under COP 26 har jag fått hedersuppdraget att vara Sveriges ungdomsambassadör för Nordiska ministerrådet. Deras premiss är att man inte ska behöva flyga hela vägen ned till Glasgow för att delta i årets FN:s klimatförhandlingar. Istället ger Nordiska ministerrådet oss möjlighet att följa debatterna och förhandlingarna online och fysiskt i den Nordiska COP26 hubben i Helsingfors.

Förutom att jag är väldigt taggad på mitt förtroendeuppdrag och att få föra ungas talan i maktens korridorer, så ser jag verkligen fram emot att få åka till Finland för första gången i mitt liv. Jag har så länge jag kan minnas haft en brinnande passion för att resa, få uppleva naturens underverk och nya spännande kulturer. Det var också samma passion som fick mig att inse att mycket av det jag lever för just nu håller på att försvinna framför mina ögon pga klimatkrisen.

Sedan jag flyttade tillbaka till Sverige i början av 2019 har jag varit flygfri och vigt mitt liv åt att stoppa klimatkrisen. COP 26 är det viktigaste mötet sedan Parisavtalet slöts, och jag förväntar mig att de rika ländernas löfte om 100 miljarder USD i årlig internationell klimatfinansiering äntligen infrias. Mina förhoppningar på klimattoppmötet är att man också ska kommer överens om Parisavtalets regelbok, inte minst artikel 6, vilket världens länder har misslyckats med år efter år.

På bilden ser ni mig på Malmö C, mitt första stopp på vägen från Köpenhamn till Helsingfors.

Max Landehag Eklund
Ungdomsambassadör för Nordiska Ministerrådet COP26

Är du också flygfri 2022?

Anmäl dig till kampanjen här. Om du har Facebook, markera även att du “kommer” på evenemanget Flygfritt 2022 och bjud in dina vänner. Glöm inte att prata med alla du känner om att du är med och dela vidare kampanjen på sociala medier. 

Tillsammans minskar vi utsläppen, förändrar normerna och lägger grunden för en kraftfull klimatpolitik!

Vill du också dela din berättelse?

Dela gärna din berättelse med oss och inspirera fler till att gå med i kampanjen. Riktlinjer och fler exempel finns här. Mejla text och bild till berattelser@vihallerosspajorden.se.