Blogg

Hur kan våra semestrar bli klimatmässigt hållbara?

Hur kan våra semestrar bli klimatmässigt hållbara?

Igår föreläste forskarna Jonas Nässén och Jörgen Larsson från Chalmers och Fredrik Warberg, projektledare för klimatsmartsemester.se, på detta tema på Världskulturmuseet i Göteborg.

De berättade bland annat att flygets klimatpåverkan skulle kunna minska med 90 % till 2050, men för att lyckas med det krävs både minst en halvering av vårt flygresande och ny teknik. Läs mer i rapporten ”Klimatsmart semestrande. Tekniska lösningar, förändrat beteende och politiska lösningar”.

...
Läs Mer …
Hon tar tåget  för att tävla i Eurovision!

Hon tar tåget för att tävla i Eurovision!

Svenska gitarristen Agnes Roslund vann danska Melodifestivalen med bandet Reddi. Hon ser fram emot att resa flygfritt till Eurovision i Italien. “Jag tycker att det är jättemysigt att åka tåg och jag brukar få många musikaliska idéer under resan.”

Agnes Roslund är 19 år och kommer från Malå i Västerbotten. Hon tog studenten i somras och har sedan i höstas studerat på rocklinjen på en folkhögskola i Skurup utanför ...
Läs Mer …

Hjälp oss att nå ut!

Hjälp oss att nå ut!

Edit: Målet uppnått! Tusen tack till alla er som bidragit till vår insamling – håll utkik efter resultatet!

Allt fler inser klimatkrisens allvar och väljer bort flyget för klimatets skull. Vi tror att många fler är påverkbara – men för att kunna göra det måste vi nå ut till dem!

Därför vill vi samla in 50 000 kronor för att bekosta:

Fler politiker ansluter sig till Flygfritt 2021

Fler politiker ansluter sig till Flygfritt 2021

För en tid sedan publicerade vi ett inlägg om vilka nio riksdagsledamöter som anmält sig till kampanjen Flygfritt 2021. Nu har ytterligare fem riksdagsledamöter anslutit sig till kampanjen!

Vi vill tacka alla er 14 riksdagsledamöter som valt att göra det här viktiga ställningstagandet. Genom att visa att ni själva är beredda att ställa om får ni fler att inse klimatkrisens allvar och skapar en större acceptans för de systemomställningar ...
Läs Mer …

Vänder du livbåten?

Vänder du livbåten?

Igår tittade jag och min son på Titanic. Första gången jag såg den var jag 16 år och mitt tydligaste minne från det är att min kille tyckte att jag var okänslig som inte grät. Men det gjorde jag den här gången. Inte när Jack sjönk till botten, utan till scenen där en mamma berättar en godnattsaga för sina två små barn i hytten, med vetskapen om att de snart ska ...
Läs Mer …

Sprid vår film!

Sprid vår film!

Hjälp oss gärna att sprida vår film om Flygfritt 2021. Den är på engelska och är därför delbar även i internationella Facebookgrupper och liknande. Skicka den gärna till dina kontakter i andra länder och be dem sprida den vidare - det finns massor med människor världen över som skulle anmäla sig till kampanjen om de kände till att den finns.

Här hittar du filmen på vår svenska Facebooksida ...
Läs Mer …

Politiker som lever som de lär

Politiker som lever som de lär

Vi håller oss på jorden utmanade samtliga riksdagsledamöter att anmäla sig till kampanjen Flygfritt 2021 – nio av dem antog utmaningen.

Om vi ska lyckas genomföra den politiska omställning som krävs för att lösa klimatkrisen är det viktigt att politikerna själva lever som de lär – forskning visar att det får människor att lyssna och ta till sig budskapet.

I kampanjen finns tre olika anmälningsalternativ:

...
Läs Mer …
Varför slutar vi flyga?

Varför slutar vi flyga?

Klimatretorikern Maria Wolrath Söderberg har forskat om vad som får människor att sluta flyga. Insikten om klimatkrisens allvar och betydelsen av ens egna handlingar är viktiga drivkrafter. Maria tror att det enda sättet att få till stånd de systemlösningar som krävs är att vi som individer bildar rörelser för förändring och hon har själv slutat flyga. “Det var en ganska smärtsam process, men numera tycker jag att det var en struntsak.”

...
Läs Mer …
Att flyga är en elitaktivitet

Att flyga är en elitaktivitet

Professor Stefan Gössling är aktuell med en ny studie som visar att bara fyra procent av världens befolkning flyger utomlands under ett år och att en liten grupp står för majoriteten av utsläppen från flyget. Han menar att vi behöver ett nytt flygsystem med minskat utbud och högre priser. Orättvist mot dem som inte har råd? “Det handlar snarare om orättvisan i att vi kan flyga billigt medan någon annan kanske ...
Läs Mer …

Hög tid för nytänkande

Hög tid för nytänkande

Trots att flyget är en bidragande orsak till spridningen av COVID-19 har det utmålats som ett offer för pandemin. Flygbranschen har fått mycket stora summor i statligt stöd, med siktet inställt på en återgång till ”business as usual”. Frågan är vem som tjänar på en sådan återgång? Professor Stefan Gössling föreslår i sin artikel ’Risks, resilience, and pathways to sustainable aviation: A COVID-19 perspective’ att pandemin istället ska ses som en ...
Läs Mer …